Huset

Køb af Herredsvej 30

Vi besluttede hurtigt, at vi ville flytte sammen i noget nyt, da vores lejligheder i Falstersgade og Skanderborg begge var for små til, at vi begge kunne bo i en af dem. Vi kiggede først på en lejlighed i centrum af Aarhus. Men ønsket om mere plads og de galoperende prisstigninger på lejligheder i Århus gjorde, at vi ikke havde råd til en lejlighed men måtte flytte i hus.

Efter at havde kigget på et par huse faldt vi over huset på Herredsvej 30. Efter en kort overvejelse slog vi til og overtog huset pr 1. januar 2005.

Huset er bygget i 1948. Oprindeligt var det kun i et plan med fuld kælder, dvs. tagetagen var ikke udnyttet. I 1974 blev huset udvidet med en ekstra stue og køkkenet gjort større. På dette tidspunkt var tagetagen nok taget i brug. Hvornår det er sket er usikkert. De tidligere ejere har ikke søgt om godkendelse. I forbindelse med udvidelsen i 1974 blev kælderen også gjort tilsvarende større.

Vi var så heldige, at da vi overtog huset i januar 2005, var det ikke nødvendigt at gå i gang med store ombygningsprojekter i huset, sådan som det ville have været i mange af de andre huse, som vi så på. Så vi kunne koncentrere os om at få malet. Det eneste to rum, der ikke gennem årene er blevet malet er entreen i kælderen samt værkstedet.

Tage og vinduer

En af de ting vi fik anbefalet – og faktisk det, der var det største projekt med huset, da vi overtog det, var at få skiftet tag. Vi undersøgte mange forskellige tømrere – og fandt frem til at Århus tømrerne ville have det samme for at lægge tag på, som en Viborg tømrer. Viborg tømreren ville dog smide nye vinduer til hele kælderetagen, udskifte 5 vinduer i stueetagen og sætte to nye vinduer i tagetagen for samme pris. Og så kom han anbefalet fra en af Helles gode venner. Så i november/december 2005 fik vi skiftet tag og vinduer.

Sidenhen har vi fået skiftet både hoved- og kælderdøren, skiftet de to sidste vinduer i stueetagen og i 2016 fik vi lagt nyt tagpap på taget over udbygningen.

Renovering af stueetagen

Renovering af stueetagen, er det største projekt vi har fået foretaget i huset. Vi havde længe gerne ville have et nyt gulv i stueetagen. Dels var der et par steder, hvor det oprindelige gulv var gået fra hinanden, dels var der forskellig gulvbelægning i de to stuer. Men et par andre ønsker havde gjort, at det kom til at trække ud. Vi ville gerne have gulvvarme og vi ville gerne have ny trappe til overetagen. Det sidste betød, at den lille forgang, som var indenfor hoveddøren skulle nedlægges og trapperummet under den gamle trappe fjernes. Og når der nu skulle lægges nyt gulv ville vi også være nødt til at skifte køkkenet. Så vi vidste, at det ville være en større opgave. I efteråret 2010 begyndte vi så at få projektet planlagt og det blev gennemført i januar-marts 2011. Mens det stod på, måtte vi benytte kælderetagen som bolig. Undervejs blev der tilføjet lidt ekstra ting – som udskiftning af radiator i det ene kælderrum samt overetagen, renovering af el i entreen samt renovering af væggene i entreen. Selvom det blev en større projekt og vi fik lidt overraskelser undervejs, er vi blevet meget glade for resultatet. Gulvene er nu det samme i hele stueetagen (undtaget badeværelset), der er gulvvarme og så er entreen blevet større og lysere.

Badeværelset i stueetagen.

På stueetagen er huset store badeværelse – og når vi siger stort, så er det stort. I hvert fald var det noget af det, som vi var en del imponeret over, da vi så på huset. Der er dobbelt vask, muret brusekabine og masser af plads. Dog var vi ikke helt vilde med de farver, der var valgt. Badeværelset er fra en gang i 90’erne og farverne også… Vi valgte dog at bevare skabslågerne i første omgang, da de var for besværlige at udskifte. Mads designede desuden en kombineret vasketøjskurv og bænk. Kurvene kan trækkes ud og poserne tages af og bæres ned i kælderen til vaskerummet. I 2015 valgte vi at få skiftet badeværelsesmøblerne ud samtidig med, at vi fik skiftet synlige vand- og varmerør.

Soveværelse i stueetagen

Vores soveværelse havde vi malet i forbindelse med at huset blev gjort indflytningsklar. Men vi var begge klar over, at tapetet ikke ville holde for evigt. Og ganske rigtigt det faldt af i store flager i forbindelse med, at vi fik nyt vindue sat i. Derfor var vi tvunget til at pille al tapet ned og spartle ud. Det blev et større arbejde, da der var mange gamle tapet rester tilbage under det øverste lag. Og så var en del af væggen træ væg og her måtte vi i gang med stålbørsten for at få renset væggen. Det var et støvet arbejde – men vi fik ført rummet tilbage til det udseende, vi ønskede fra starten. Trævæggen blev fjernet i forbindelse med renovering af stueetagen. I stedet er der nu en muret væg. Soveværelset havde også et indbygget skab, der gik ud foran den gamle trappe til overetagen. Det er nu nedlagt, så der kunne blive plads til at gøre trappen mindre stejl. I forbindelse med den store renovering af stueetagen, måtte vi igen i gang med at male. Samtidig fik vi sat to skabe ind. Det ene skab har Mads bygget, så det passede ind i en skæv vinkel i soveværelset. Værelset bliver nu brugt til gæster.

Soveværelser i overetagen

Værelserne oven på var egentlig i ganske god stand. Men særligt efter at vi fik sat et par ekstra vinduer i, trængte tapetet til at blive skiftet/repareret. Det tog dog lang tid inden vi kom i gang. Men Mads havde lidt tid, inden han skulle starte på nyt arbejde i januar 2008 og det blev brugt til at ordne det store rum (det blå værelse). Senere brugte vi et par weekender og nogle aftener på at sætte det lille værelse i stand (det grønne værelse).

Entreen i kælderen

De forrige ejere havde lagt gulvtæppe på i kælder entreen. Noget der på os virkede som et dårligt valg, når vi har Pudding til at gå ind og ud af sin kattelem. Samtidig slæber vi ofte jord med ind, når vi har været i haven. Derfor blev gulvtæppet skiftet ud med et billigt parketgulv i april 2006. Det har givet mere lys i kælderen og gjort det nemmere at holde entreen ren.

Motionsrummet

Vi har to store kælderrum udover vaskerum og værksted. Det ene benyttes om motionsrum og det andet som kontor. Og så har vi indrettet, så vi kan have gæster overnattende. Motionsrummet er det sidste rum, som vi renoveret på. Vi havde længe ønsket at få malet og skiftet gulv derinde. I 2015 gik vi så i gang med at skifte gulve, male og sætte nye skabe og hylder op. Der er et indhak som vi tidligere har brugt til at have hylder. Det blev inddraget til at have en seng stående.

Kontoret

Med huset overtog vi også en indendørs swimmingpool…. Nej spøg til side – det største af værelserne i kælderen havde vand under gulvbrædderne. Det blev heldigvis opdaget af den arkitekt, vi havde med os rundt i huset, for at se på det inden købet. Efter forhandlinger blev der i købskontrakten skrevet ind, at de forrige ejere skulle afholde alle udgifter af skader opstået i forbindelse med vands indtrængen i dette rum. Så da vi overtog huset, var hele gulvet taget op og rummet blev affugtet. I første omgang blev et ødelagt kloakrør repareret og siden blev der lagt nye omfangsdræn omkring huset. Siden har vi ikke haft problemer med fugt dernede. Rummet bliver nu brugt som bibliotek og ekstra stue, så vi har god plads til alle vores bøger og fotoalbum.

Badeværelset i kælderen

Da vi overtog huset, var der indrettet badeværelse i kælderen i det der førhen havde været en fordelingsgang i kælderen. Selve bruserummet var opbygget af træ – og havde intet lys til at oplyse det med. Vi fik med hjælp fra Mads familie pillet bruserummet ned i påsken 2005. Og som man kunne forestille sig, var alt træet helt råddent. Samtidig fandt vi døre – eller rettere sagt døråbninger med karme bagved det træ, der udgjorde bruserummet. Det blev der også rettet op på. I dag er der kommet bedre lys derind og badeværelset bliver flittigt brugt, når vi har gæster.

I december 2008 fik badeværelset skiftet toilet og håndvask, så vores gæster (og vi) ikke længere skulle huske at lukke for vandet til toilettet, hver gang vi skulle bruge det. Det gamle toilet havde en grim tendens til at tømme vand i toiletkummen lige så hurtigt, som det kom i cisternen.

I foråret 2015 blev der igen tid til at friske op i badeværelset. Denne gang i forbindelse med at varmerør og vandrør blev flyttet/skiftet i kælderen. Faldstammen blev så også skiftet og pakket ind så det ikke er så synlig.

Vaskerummet

Kælder værelser havde været lejet ud, inden vi overtog huset. Derfor var der indrettet køkken i det ene af rummene i kælderen. Da vi ingen planer har om at leje værelser ud, fjernede vi alle hårde hvidevarer fra rummet. Rummet blev malet i påsken 2005 og siden har vi fået indrettet et velfungerende vaskerum.

Skuret

Med huset overtog vi en gul garage, næsten lige så gammel som huset og noget faldefærdig. Den havde i anledning af salget fået en opfriskning udvendig og indvendig. Men det var ikke noget, der holdt længe. Indvendig faldt der store flager af loftet ned hver vinter. Derfor besluttede vi os for at søge tilladelse til at rive den ned og bygge et skur plus et overdækket område i forlængelse af skuret, så vi kunne have vores cykler stående i tørvejr samt tørre tøj udenfor, selvom det skulle regne lidt.

Tilladelsen til dette fik vi i efteråret 2008. Derefter fik vi hurtigt revet den gamle garage ned, (hvilket ikke var nogen let sag, da taget var støbt beton). Vi fik derefter en tømre til at bygge skur og det overdækkede område og en elektriker ud til at sætte el op ude i skuret igen.

Terrasse

Med huset fulgte også en hævet terrasse ud for stuen. Vi oplevede dog at den var for lille at sidde på, og at det altid blæste på den. Det gjorde det svært at udbytte de andre terrasser omkring huset. I 2010 fjernede vi den hævede terrasse og fik lagt en samlet rundt om huset. I 2018 har vi så suppleret med at lysthus så vi har muligheden for at kunne komme til at sidde ude i helt læ og sove når det bliver for varmt om sommeren.