Amsterdam julen 2016

Morgen i Amsterdam
Morgen i Amsterdam

Vores årlige juletur gik i år til Amsterdam – en by vi ikke har besøgt før. De sidste mange år, har vi gjort det til en tradition at tage ud og se på julemarkeder/ julepyntede markeder rundt om i Europa. Så planen var at se, hvordan Amsterdam fejrede jul og gå på marked og kigge på juleting.

Panorama
Panorama

Vi var i Amsterdam til d. 5. december og Sinterklaas’ afsked med Holland. Det var en hyggelig oplevelse – ligesom det at gå rundt i en by med julelys hængende over gaderne altid er det. Men derudover oplevede vi ikke meget jul i byen. De markeder, vi stødte ind i solgte mest genbrugsting eller billige efterligninger. Der var ikke, som i andre lande vi har været i, markeder med håndlavede varer eller specialiteter.

Lidt klemt?
Lidt klemt?
Lidt skævt?
Lidt skævt?

 

Til gengæld har Amsterdam meget andet at byde på; også hvis man er interesseret i andet end coffeshops. Dem er der mange af og de bliver brugt ofte. Når man skal finde informationer på hjemmesider eller forstå hvordan offentlig transport virker, virker det også som om de bliver designet på fællesmøder på coffeshops.

Men Amsterdam og Holland er præget af en lang tradition som søfartsnation og handelsmænd. Der er mange smukke gamle bygninger og der har været ressourcer til at betale malere/kunstnere til at lave malerier og kunst.

Det kan ses med de mange malere, f.eks. van Gogh og Rembrandt. Vi havde stor glæde af at Rijksmuseum, van Gogh og Søfartsmuseet. Man kan bruge mange timer på både Rijksmuseum og søfartsmuseet. Afsæt gerne 3-5 timer til begge. Vi nåede også at besøge deres botaniske have, der vejret til trods var hyggelig at gå rundt i.

Sommerfugle
Sommerfugle
Tortilla chips plante?
Tortilla chips plante?

 

 

 

 

 

 

 

 

Selvom der ikke er meget jul at se på i december i Amsterdam, er der dog en grund til at besøge byen på dette tidspunkt. For femte år i træk er der Light Festival i byen. En fin måde at vise kunstværker let tilgængeligt i byrummet, på samme måde som Sculptures by the sea.

Skibsfartsmuseum
Skibsfartsmuseum
Rede af lys
Rede af lys
rainbow
rainbow
Cykleby Amsterdam
Cykleby Amsterdam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som sædvanligt for os blev det til mange vandreture rundt omkring i byen og vi var heldige med vejret så det blev stort set kun i tørvejr at vi oplevede Amsterdam.