Haven

Husets placering på grunden gør, at vi har en lille forhave og en noget større baghave. Da vi købte huset var forhaven enkel med kun to bede foran trappen op til huset. Der stod også tre små træer inklusiv et birketræ foran huset. Birketræet havde de forrige ejere skåret så kraftigt tilbage, at det desværre ikke rigtigt satte nye grene.  Resten af forhaven var flisebelagt.

I forbindelse med, at vi besluttede os for at få lagt omfangsdræn hele vejen rundt om huset, blev forhaven lagt om. Da vi overtog huset, var der vand i det ene kælderværelse. Pga. vilkårene i salgsaftalen, endte de forrige ejere med at betale for, at der kom omfangsdræn omkring udbygningen. En del år senere oplevede vi – efter meget kraftige regnskyl, at der kom vand ind i viktualierummet. Selvom de øvrige rum i kælderen ikke var berørt og kælderen virkede tør, valgte vi alligevel at få lagt omfangsdræn rundt om resten af huset, så vi ikke senere hen fik problemer. Det var et projekt, der kom til at tage 3 måneder. Men så fik vi også lagt fliser om i forhaven (en stor del af dem lå direkte på jord med kun et tynd lag grus under). Samtidig fik vi lagt trappen til hoveddøren om og flyttet bedene og lagt et rundt bed på hver side af trappen.

Baghaven består af for det meste af græsplæne omkranset af hæk og bede. Her står bl.a. et gammelt pæretræ, der er dækket af en caprifolie samt en stor rododendron busk. I det mest solbeskinnede hjørne ligger huset anden terrasse. For at gøre den mere hyggelig og brugbar, bestemte vi os for at bygge et espalier omkring med en bænk i til at sidde på. Samtidig fik vi her mulighed for at plante en klatrerose og kaprifolie, som Mads mor havde givet os i indflytter gave. Vi brugte tre dage i juni 2006 på arbejdet. Både caprifolie og klatrerose er siden skiftet ud af flere omgange – sidste gang med en humle samt en thuja.

Terrasse
Tid til at slappe af efter espaliet blev færdig.

Da vi købte huset, var der en bambusbusk nede bunden af haven ved siden af terrassen. Den kæmpede vi længe med. Først klippede vi den til, så klippede vi den ned og anlagde bed henover. Det sidste fik kvalt den sidste rest bambus. Herefter blev der anlagt højbede henover. I højbedene er der plantet rododendrons, azaleaer og buketroser.

Støvlebedet blev opkaldt efter sin form. Det blev lagt henover den plads, hvor de forrige ejere havde en sandkasse og et legehus. Legehuset tog de med, så der var kun en tom plads. Sandkassen havde vi ikke noget at bruge til så den blev skrottet. Samtidig var der blevet efterladt et antal 8-talssten. De blev så brugt til at lave støvlebedet. Bedet blev anlagt i foråret 2005. I første omgang blev der sået sommerblomster af forskellig slags, både etårige og toårige. I efteråret 2005 blev de etårige sommerblomster erstattet med roser. Roserne blev hentet fra området, hvor drivhuset havde stået, da vi købte huset.

Støvlebed
Støvlebed som det så ud inden vi først plantede det til.
Tilplantning af støvlebed
Støvlebedet tilplantes – med lidt hjælp fra en solsort

 

 

 

 

 

 

 

 

Da støvlebedet blev nedlagt, plantede vi første en sommerfuglebusk. Senere er der blevet plantet æbletræ (Ingrid Marie) og blommetræ (Viktoria). Efter forgæves forsøg på at plante til med bunddække af vilde jordbær, forårsblomster og lavendler får området nu lov til at vokse til i græs. Roserne blev først flyttet til deres eget bed, som blev afgrænset af den gamle sandkasse. Men de er fjernet nu. I stedet ligger Pudding begravet her og der er plantet en magnolia i stedet.

Da vi overtog huset, var der drivhus i bunden af haven. Det gik i stykker i forbindelse med en storm i januar 2005. Derfor fik vi ryddet området med hjælp fra Mads familie i påsken 2005. Området ved siden af var fyldt med bark samt en stor brændestabel. Den plads blev ryddet for at give plads til frugtbuske og fundamentet til drivhuset blev fyldt med krukker til krydderurter og en magnolia og bagved blev der plantet lavendler, hentet fra et bed foran drivhuset. Hele bedet foran drivhuset er nu væk. Alle løgplanter fra bedet (tulipaner m.v.) er flyttet hen foran højbedene ved terrassen. I 2015 blev der anlagt højbede henover fundamentet. Her er der plantet blåbær- samt stikkelsbærbuske.

Drivhuset
Drivhuset – som det kan ses var af stormen flyttet fra sit fundament
Sansebed
Sansebed er anlagt og frugtbuske plantet. Sandkassen er til jordbærplanter.

 

 

 

 

 

 

 

Vi havde en støtte til en flagstang i haven, da vi købte huset. De forrige ejere havde taget deres flagstang med sig. Heldigvis fik vi en ny i bryllupsgave sammen med Helles bedsteforældres flag. Flagstangen blev med en del møje og besvær rejst i haven i sommeren 2005.

Flagstangen hejses
Det var hårdt arbejde, men det lykkedes at rejse flagstangen.
Flagstangen fæstnes
Så skal der sættes bolte igennem for at holde flagstangen på plads.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huset blev overtaget med en hævet træterrasse. Men vi har altid synes at den for lille og i stedet for at gøre den større valgte vi at rive den ned og lægge en sammenhængende buet terrasse. Så nu er der plads til at sidde foran stuevinduerne og på en afskærmet terrasse ved siden af huset.

Hævet terrasse
Sådan så haven ud, da vi først overtog den.

I sommeren 2017 begyndte vi at tage billeder ca den 1. og den 15. i hver måned for at lave et galleri af haven.

I forsommeren 2018 byggede vi et lysthus ved terrassen overmod vores naboer i nummer 28. Vi havde længe snakket om at det kunne være rart at kunne sove udenfor om sommeren når det bliver for varmt oppe under taget. Huset er selvdesignet og selvbygget. Det kritiske øje kan se fejlene og hvis det skulle bygges et nyt så er der lært nogle ting. Men vi er godt tilfredse med resultatet. Vi har også nydt at kunne sove udenfor den varme sommer der var i 2018.

Kun lige begyndt men allerede ved at ligne noget
Skelet
Taget er lagt
I gang med sidebeklædning
Sidebeklæding på plads
Tagpap
Klar til at lægge gulv
Næsten færdig med gulvet
Klar til at montere skydedøre
Færdigt lysthus